Zo presteert jouw personeel beter

Je wil natuurlijk altijd dat jouw personeel heel goed presteert, maar er zijn ook dingen die jij daaraan kan doen. Als manager is het belangrijk om te zorgen dat jij alles goed doet, zodat je personeel dat ook kan. Houd daarom rekening met de volgende dingen. 

Transactioneel belonen

Een algemeen bekende methode is het extra belonen voor goed/snel werk. Dat heet het transactioneel belonen van je personeel. Daardoor zal je personeel gemotiveerd raken om meer te doen, omdat ze dan meer betaald krijgen. Deze methode werkt vooral goed op de korte termijn en is erg gericht op het eigenbelang van de werknemers. Vaak zijn de effecten kortstondig. 

Transformationeel belonen

Transformationeel belonen werkt heel anders dan transactioneel belonen. Bij transactioneel belonen focus je op de externe motivatie van de werknemer. Hij krijgt meer geld en wil daarom harder werken. Bij transformationeel belonen ligt de focus op de interne motivatie van de werknemer. Je probeert je werknemers te motiveren en meer zin te geven in jouw werk. Je probeert dan je werknemers uit te dagen en ‘’voor je te winnen’’ door charismatisch te gaan. Door je werknemers bijvoorbeeld individuele aandacht te geven en te laten zien dat je om ze geeft, gaan ze beter hun best doen. Ook werken feedback geven, op een vriendelijke manier natuurlijk, of het bieden van steun. Je probeert een ‘’transformatie’’ door te gaan, waarna je werknemers bereid zijn meer voor je te doen, en vaak boven verwachting gaan presteren. Deze manier van belonen is wel veel lastiger voor een manager, omdat hij zich wel flink in moet spannen. Charismatisch zijn en een ‘’band’’ creëren met je werknemers is niet iets wat zomaar komt, je moet er echt je best voor doen. 

Als je alles goed doet dan merk je dat je personeel, zonder dat jij er geld aan uit hebt gegeven, boven zijn niveau zal gaan presteren en meer zijn best gaat doen voor jouw bedrijf en jouw visie.