Belastingvoordelen die je niet kent

Met een hoger inkomen verdien je meer, toch? Vaak is dit niet helemaal het geval. Mensen met een hoog inkomen moeten vaak erg veel belasting betalen en veel aftrekposten vervallen bij een bepaald inkomen. Toch krijgen veel zzp’ers het voor elkaar om weinig tot zelfs geen belasting te betalen. Ze kennen allerlei aftrekposten waardoor ze bijna niks meer overhouden om belasting over te betalen. In deze blog leer je meer over de belastingen die je nog niet kent maar waarmee je een hoop geld kunt besparen.

Oudedagsreserve

Wanneer je zzp’er bent kun je je niet aansluiten bij een pensioenfonds. Sparen moet je echt zelf doen. Je kan dit het beste doen door gebruik te maken van een oudedagsreserve, dit is fiscaal erg voordelig. Met de oudedagsreserve reserveer je een deel van je winst voor wanneer je de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt. Je krijgt dan uitstel van belastingheffing en je moet de belasting vervolgens pas betalen wanneer je met pensioen gaat. Dit kan erg handig zijn omdat het belastingtarief een stuk lager is wanneer je de  pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt.

KIA

Door de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) krijg je eigenlijk geld wanneer je investeert. Wanneer je namelijk investeert voor je bedrijf met een bedrag tussen de €2.301 en de €314.614 mag je een deel daarvan als aftrekpost gebruiken. Vorig jaar bedroeg dit maar liefst 28%. Dit geldt echter wel alleen voor producten boven de €450 excl. btw. dus let daar wel mee op.

Willekeurig afschrijven

Beginnende zzp’ers mogen aanschafkosten de eerste drie jaar willekeurig aftrekken. Je kan dan de eerste drie jaar zelf bepalen wanneer en hoeveel je afschrijft. Dit kan voor starters erg handig zijn. In het eerste jaar is het misschien nog niet zo essentieel omdat je winst dan nog laag is. In de twee jaar daarna kan dit echter goed van pas komen.