Voordelen-Zzp'er-Zzpernodig

5 voordelen van zzp´er zijn

Voor jezelf iets beginnen is een bekende toekomstdroom van veel mensen. Veel Nederlanders zien zichzelf in de toekomst graag een eigen bedrijf starten. Steeds meer mensen wagen ook de sprong naar het ondernemerschap. Maar wat maakt het zzp´er worden nu zo interessant?

Het indelen van je eigen tijd

Een van de grootste voordelen van het ondernemen is de vrijheid. Als ondernemer kan je zelf je eigen tijden indelen. Jij bepaalt dus zelf waar en wanneer je werkt. Natuurlijk zijn er ook verplichten die moeten gebeuren, maar je bent vrij om je eigen tijd in te delen. Ga onverwachts met vrienden een dag weg? Geen probleem, dan kan je een andere dag je werkzaamheden inhalen. 

Het vergroten van je netwerk

Als zelfstandig  professional werk je vaak aan uiteenlopende projecten bij een of meerdere klanten of organisaties. Wanneer je fulltime een aantal maanden aan een specifieke opdracht werkt, leer je het bedrijf persoonlijk kennen. Die opdrachtgever of contactpersoon kan je aan je netwerk toevoegen. Een actief netwerk zorgt weer voor nieuwe klussen en brengt je in contact met interessante relaties. 

Doe wat je leuk vindt

Als ondernemer kan je zelf bepalen wat voor werk je doet, welke opdrachten je aanneemt en op welke gebieden je jezelf verder wil ontwikkelen. Je bent uiteraard werkzaam in een bepaalde branche of werkveld, maar er staat geen baas over je schouder mee te kijken die jou verplicht om bepaalde taken uit te voeren.

Doordat je als zzp’er je kunt focussen op werkzaamheden die jij leuk vindt geeft energie, waardoor jij iedere dag met plezier werkt.

De fiscale voordelen

Als ondernemer loop je over het algemeen meer risico dan iemand die een vaste baan heeft. Je bent zelf verantwoordelijk voor het werven van klanten/opdrachten, het opbouwen van je pensioen en het afsluiten van verzekeringen. Je kan zelf bepalen welke risico’s je af wilt dekken, maar als jij door een ongeval arbeidsongeschikt raakt, dan moet je zelf voor een financiële buffer zorgen. 

Variërende werkzaamheden

Wanneer je voor verschillende opdrachtgevers werkt of aan verschillende projecten werkt. Dan blijft je werk gevarieerd en wordt je werk niet saai omdat je constant hetzelfde moet doen. Als ondernemer is je werk erg variërend, wat het ondernemen juist zo leuk maakt.

Maar er zijn ook ondernemers die wat meer van stabiliteit en zekerheid houden. Deze ondernemers hebben minder projecten lopen bij verschillende klanten en hebben liever een langdurige relatie met een klant of opdrachtgever. Hierdoor zijn de ondernemers voor een langere periode verzekerd van inkomsten.