Zzpernodig-Verwelkomen-Werknemer

5 tips om nieuwe werknemers te verwelkomen

Wanneer je een eigen bedrijf hebt komt het vast wel eens voor dat je nieuwe werknemers aanneemt. Je wilt natuurlijk meteen een goede indruk maken op de nieuweling. Maar hoe doe je dit eigenlijk? In dit artikel lees je 5 tips om een nieuwe werknemer te verwelkomen zodat je meteen een goede start maakt.

1. Aankondigen

Zorg ervoor dat iedereen op de hoogte is van de komt van de nieuwe collega. De directe collega’s en het management moeten hier zowiezo van op de hoogte zijn voordat de nieuwe werknemer begint. Vermeld hierbij de naam, functie, werkzaamheden en persoonlijke informatie. Zo is het gemakkelijker een connectie te maken met het team.

2. Welkomstpakket

Zorg op de eerste dag van de nieuwe werknemer voor een welkomstpakket. Zo zorg je ervoor dat de collega zich meteen thuis voelt. Je kunt hiervoor zelf een pakket samenstellen en je kunt ook een bedrijf inschakelen dit voor je te regelen. In de meeste gevallen zit er iets van een fles wijn in samen met een mok of sleutelhanger met het merk erop. Daarnaast kun je natuurlijk ook gewoon een bloemetje op hun nieuwe bureau zetten.

3. De juiste begeleiding

De eerste dag op het werk is vaak een lastige. Veel nieuwe gezichten, namen en handleidingen die je moet leren. Juist de eerste dagen zijn cruciaal voor het succes van de nieuwe werknemer. Zorg daarom dat een collega vanaf het eerste moment de begeleiding op zich neemt en de nieuwe werknemer op zijn of haar gemak voelen.

4. Introduceer collega’s

Zijn er belangrijke mensen in de organisatie waar de nieuwe werknemer veel mee te maken krijgt? Of wordt er veel waarde gehecht aan hiërarchie in de organisatie? Zorg dan dat de nieuwe werknemer op de hoogte is van wie wie is en laat deze niet zomaar op zoek gaan naar een bepaalde persoon die ze nog niet kennen. Laat deze mensen zich persoonlijk voorstellen en vertel op wat voor manier de nieuwe werknemer met deze personen te maken krijgt.

5. Leg vakjargon uit

Veel bedrijven gebruiken bepaalde woorden die voor de organisatie heel logisch zijn, maar voor nieuwe werknemers totaal niet. Uitspraken als ‘dat gaan we vandaag aanvliegen’, ‘even een vier uurtje doen’ en ‘prios’ kunnen voor veel vragen en onduidelijkheden zorgen. Uitleggen dus! Het is daarnaast ook belangrijk inside jokes uit te leggen zodat de nieuwe werknemer zich niet buitengesloten voelt. Dat mag natuurlijk absoluut niet de bedoeling zijn!