Zo start je een nieuwe onderneming op

Beginnende ondernemers staan voor veel onzekerheden. Het opstarten van een eigen onderneming brengt erg veel risico’s met zich mee, je wilt het als ondernemer dus graag zo goed mogelijk doen. Veel startende ondernemers kijken dan graag naar andere ondernemers en hoe hun succesvol zijn geworden. Hieronder lees je 4 tips voor beginnende ondernemers. 

Er bestaat geen gouden tip 

Veel succesvolle ondernemers claimen de gouden tip te hebben voor andere ondernemers. Doordat erg veel mensen dit zeggen zijn er honderden verschillende tips op het internet te vinden en zie je als ondernemer al snel door de bomen het bos niet meer. Een belangrijke tip is dan ook: houd altijd in je achterhoofd dat ieder bedrijf anders is en voor iedereen iets anders werkt. Voel je dus niet genoodzaakt om de tips van andere ondernemers op te volgen omdat zij er succesvol mee zijn geworden. Zoek uit wat het beste bij jouw onderneming past en pas deze tip toe. 

Begin in een kleine markt

Het is als beginnende ondernemer erg belangrijk om goed te kiezen in welke markt je actief gaat zijn. Deze keuze kun je het beste maken door goed en grondig onderzoek te doen. Het is voor beginnende ondernemers vaak goed om in een smalle markt te beginnen waar ze dus een groter marktaandeel hebben. Een grote markt waar je een klein marktaandeel hebt is namelijk veel lastiger door de mate van concurrentie. Ben je dus een fotografie onderneming gestart, denk dan aan een smalle markt als portretfotograaf voor sollicitanten. In deze markt zul je sneller bekend worden dan in de algemene fotografiemarkt. Dit zal uiteindelijk leiden tot een succesvollere onderneming.

Onderschat het ondernemerschap niet

Veel mensen geven aan de vrijheid een groot voordeel te vinden van het ondernemerschap. Je kan namelijk je eigen uren inplannen, hoeft niet naar je baas te luisteren en kan zelf kiezen welke opdrachten je doet. Dit heeft echter ook een serieuze valkuil. In het begin is het namelijk echt heel hard werken om je onderneming op gang te krijgen. Je zult hoogstwaarschijnlijk harder en meer moeten werken dan bij een werkgever. Denk dus niet dat je rustig weekenden van 3 dagen kunt nemen omdat je meer vrijheid hebt. Om een succesvolle ondernemer te worden neem je eerder een weekend van 1 dag dan een weekend van 3 dagen. 

Begin gewoon

Veel mensen zijn erg lang bezig met het perfect plannen en organiseren van hun ondernemingsplan, website of product. Dit duurt zo lang omdat ze het helemaal perfect willen hebben voordat ze de markt op gaan. Er bestaat echter geen perfect plan of product. Mijn tip is dan ook om gewoon te beginnen. Het zal misschien op wat punten fout gaan, maar hier kun je juist heel erg veel van leren. Je krijgt feedback van klanten en opdrachtgevers, dit zal je helpen je onderneming te verbeteren en uiteindelijk succesvol te maken.