ZZP’er worden?

‘’Je eigen baas zijn’’ klinkt ideaal voor veel mensen, maar toch weet niet iedereen goed wat het inhoud. Zzp’er zijn kan vele voordelen hebben. Hier zijn een paar van de voordelen opgesomd.

Vrijheid

Nooit meer hoeven werken voor een baas klinkt ideaal, en je eigen baas zijn misschien nog wel beter. Dingen die je moet doen zijn er weinig en regels maak je zelf. Uit onderzoek is gebleken dat deze vrijheid ook de grootste drijfveer is om zzp’er te worden.

Tijdschema

Als zzp’er bepaal je zelf wanneer je werkt. Je krijgt een opdracht van een opdrachtgever die een deadline geeft. Wanneer en hoe je aan de opdracht werkt is heel flexibel en bepaal je daarom vaak zelf. Als je dus veel andere verplichtingen hebt is zzp’er worden geen slecht idee, aangezien het door de flexibiliteit makkelijker in te plannen is. Het kan wel zo zijn dat een opdrachtgever je op standaardtijden verwacht, dat hangt af van het soort opdracht.

Eigen keuze

Opdrachtgevers kunnen naar jou toekomen met hun opdrachten, maar jij hoeft niet elke klus aan te nemen. Als een opdracht jou niet leuk lijkt, kan je deze voorbij laten gaan. Zo werk je bijna alleen maar aan opdrachten die je leuk vind. Daardoor blijf je je werk langer leuk vinden, omdat je ook voor afwisseling kan zorgen met de opdrachten die je aanneemt.

Belastingvoordeel

Als zzp’er kun je veel belastingvoordeel krijgen. Je kunt heel veel kosten als aftrekpost van de winst gebruiken. Zo komen zzp’ers gemiddeld op een hoger netto inkomen uit dan mensen in loondienst. Maar dit zorgt soms ook voor problemen. Er is veel verschil tussen inkomens van zzp’ers dus let op met wat je hoort over gemiddelde getallen. Zo zijn er veel zzp’ers die het met minder dan de helft van het modale inkomen moeten doen, denk daarom wel goed na en reken jezelf nog niet rijk.