Veilig online werken als zzp’er

Alle kleine ondernemers willen vaak werken waar en wanneer ze willen. Het is vaak simpelweg een kwestie van een goede Wifi-verbinding en die heb je voortaan bijna overal. Je kan thuis werken, in de trein of zelfs in een café. Het probleem is echter dat de Wifi niet altijd veilig is. Maar welke risico’s brengt het precies met zich mee? En hoe kan je de problemen voorkomen? Je leest hieronder een aantal tips over hoe je veiliger gebruik kunt maken van het internet. 

Imitatie Netwerken

Wat veel hackers doen is het imiteren van een WiFi-netwerk. Ze maken dan een netwerk aan met dezelfde naam. Wanneer je bij bijvoorbeeld een koffietentje aan het werk bent is het dus slim om even te checken of je wel op het daadwerkelijke WiFi-netwerk zit. Je kan het erg makkelijk aan het personeel vragen en het kan je redden van een hoop problemen. Wanneer je namelijk inlogt op een bepaald imitatie netwerk kan je veel gegevens prijsgeven aan de hacker.

Automatisch verbinden zet je uit

Het is beter om voor een handmatige verbinding te kiezen dan een automatische. Het is veiliger wanneer je zelf daadwerkelijk verbinding maakt. Dan weet je precies aan welk netwerk je verbonden bent. Er zijn namelijk internetcriminelen die zich voordoen als een netwerk wat je laptop al herkent. Als je automatisch verbinden uitzet wordt je hier niet direct mee verbonden.

4G-verbinding

Daarnaast is het ook slim om veel gebruik te maken van je 4G-netwerk. Het is een stuk veiliger dan een WiFi-netwerk. Deze verbinding is namelijk alleen voor jou en je zit dan dus niet op iemand anders zijn netwerk. Bij handelingen waar gevoelige informatie bij komt kijken kun je dan ook het beste je 4G-netwerk gebruiken.

Website met slotje

Ook is het slim om op te letten voor websites met een slotje. Je herkent de websites aan https:// en een slotje. De eigenaar van deze website kan controleren wat er precies gebeurt. Je ziet dit vaak bij websites waar gevoelige informatie wordt uitgewisseld, bijvoorbeeld bij de website van een bank.