zzp'er nodig eigen baas worden, hoe? zo!

Eigen baas worden, hoe? Zo!

Altijd al je eigen baas willen zijn? Niemand die tegen je zegt wat je moet doen, niemand naar wie je hoeft te luisteren. Voor velen klinkt het als een droom, maar in Nederland is het vrij makkelijk om een eigen bedrijf te beginnen, de vrijheid lonkt!

Opzetten eigen bedrijf

Het opzetten van een eigen bedrijf in Nederland is vrij simpel, op het moment dat je weet wat je wil, kun je naar de Kamer van Koophandel om jezelf in te schrijven. Ben je van plan om voorlopig alleen je bedrijf te runnen? Kies dan voor een eenmanszaak, deze rechtsvorm kan opgezet worden zonder eigen kapitaal in te leggen.

Voordat je naar de Kamer van Koophandel gaat is het wel goed om te weten wat je wil gaan doen. Heb je een eigen pand nodig of een bedrijfsauto? Hoe ga je dit dan financieren? Op het moment dat er investeringen van buitenaf nodig zijn om je bedrijf te beginnen zul je een gedegen businessplan moeten schrijven. Goed onderzoek doen naar je concurrenten, het berekenen van je kosten en een reële inschatting maken van je opbrengsten, dit vormt de basis van je businessplan. Ook is het goed om van tevoren te bedenken of je partners nodig hebt en wie dit dan zullen zijn.

Ingeschreven, en dan?

Wanneer je een goed businessplan uit hebt geschreven en een idee hebt voor welke bedrijfsvorm je gaat kiezen, is het tijd om naar de Kamer van Koophandel te gaan. Na het inschrijven ben je in principe klaar om te beginnen. Indien je een investering nodig hebt, is het van belang dat je met je businessplan naar een kredietverschaffer gaat om daar te praten over een lening. Vroeger was het zo dat bijna iedereen een lening kreeg, tegenwoordig is dat minder vanzelfsprekend, daarom is het van groot belang dat je businessplan goed en volledig is opgesteld. Voordat je hiermee naar een kredietverschaffer gaat is het verstandig om je businessplan te laten controleren en eventueel nog te verbeteren, dit vergroot de kans op het krijgen van een lening.

Bij het opzetten van je eigen bedrijf is het belangrijk om te kijken naar de concurrentie op de markt, is de markt al verzadigd of is er nog ruimte voor extra spelers. Wanneer er al velen zijn die min of meer hetzelfde doen als jij van plan bent om te gaan doen, vraag jezelf dan af of het van toegevoegde waarde is om je bedrijf te starten. Probeer je bedrijf zo in te richten dat het concept uniek is, het hoeft niet een volledig nieuw idee te zijn, maar zorg dat je anders bent dan de rest en dat je uitblinkt.

Strategie bepalen

Een interessante strategie is de Blue Ocean strategy, bij deze strategie ga je zoeken naar een nieuwe markt, een markt waar nog geen of nauwelijks concurrenten zijn en waar je dus uniek bent. In een Blue Ocean hoef je de strijd niet aan te gaan met concurrenten. Houd wel in de gaten dat je nieuwe markt niet te aantrekkelijk wordt voor concurrenten, wanneer andere spelers mogelijkheden zien in jouw markt, zal je Blue Ocean snel veranderen in een Red Ocean, een drukke markt met veel concurrenten. Wees dus slim wanneer je een eigen bedrijf op wil gaan zetten, ga niet over één nacht ijs en verdiep je goed in de markt die je wil betreden.

De juiste koers varen

Wanneer je alle stappen hebt doorlopen en zeker bent van het belang van jouw bedrijf, kun je dit uit gaan dragen, zorg dat je ideeën niet alleen voor de leningverstrekker en de Kamer van Koophandel duidelijk zijn, maar laat ook aan je klanten zien wie je bent en waar je voor staat. Een duidelijke missie en visie en een heldere strategie zullen helpen om de juiste koers te bepalen en een imago te vormen.