ZZP’er worden? Wij hebben de redenen waarom dit misschien iets voor jou kan zijn!

Aan ZZP’er worden hangen veel verschillende voordelen. Voor iedereen is het een ander voordeel wat hun over de streep haalt. Maar welk voordeel haalt jou over de streep? Lees in dit artikel wat de voordelen zijn en kom erachter waarom ZZP’er worden misschien ook iets voor jou kan zijn.

Redenen om ZZP’er te worden

Een van de hoofdredenen om ZZP’er te worden is ambitie. Als je genoegen zou nemen met wat je nu hebt (zoals voor de meeste Nederlanders), dan zou je dit niet lezen, maar in loondienst werken. Maar dat terzijde, je kwam hier voor de redenen:

  • Vrijheid van hiërarchie

Het is voor de meeste een droom, een baan waar niks moet maar je alles kunt doen waar je zin hebt. Wel tot een bepaalde mate maar je zit niet meer vast aan een baas die je dingen oplegt, nee je kiest zelf de opdrachten. Wel komt er verantwoordelijkheid bij wanneer de hiërarchie wegvalt. Je moet zelf zorgen voor het werk en alles wat daar bij komt kijken (hoeveelheid is afhankelijk van je sector).

  • Dag 9 tot 5

Dit punt komt dicht overeen met het vorige punt, maar als je voor jezelf werkt kun je natuurlijk zelf de tijden kiezen die je werkt. Wil je een dagje vrij, dat kan. Wil je een middag vrij, dat kan. Het is mogelijk om zelf de tijden te bepalen die je wilt.

  • Ruime arbeidsmarktomstandigheden

Irriteer jij er ook zo aan dat alle inspanningen die je doet niet terug ziet op de loonstrook einde van de maand? Terwijl je collega lang niet zoveel doet als jij maar toch precies hetzelfde verdiend. Dan kan dit een reden zijn om een ZZP’er te worden. De verdienste einde van de maand zijn dan namelijk allemaal van jou. Let wel dit moet geen hoofdreden zijn om ZZP’er te worden, plezier en ambitie in het vak moeten de drijfveer zijn. Alleen dan kun je succesvol worden.

  • Krappe arbeidsmarktomstandigheden

Dit kan een negatieve reden zijn om ZZP’er te worden. Wanneer het moeilijk is om een vaste baan te vinden vanwege de krapte in de arbeidsmarkt, is het mogelijk om zelfstandige te worden. Denk wel goed na “wil ik dit de rest van mijn leven blijven doen?” en “kan ik de verantwoordelijkheid die erbij komt dragen?”.

Waarom bedrijven de voorkeur geven aan ZZP’ers

Jijzelf wilt zelfstandigheid, meer verdienen of misschien wel beide. Maar opdrachtgevers zijn niet altijd op zoek naar vast personeel of een bedrijf die het kan oplossen. Het is interessant om te weten waarom bedrijven ooit liever voor een ZZP’er kiezen. Dit kan helpen bij het verkopen van je diensten.

  • Kleinschaligheid

Voor sommige bedrijven is het interessanter om een ZZP’er in te huren dan een groot bedrijf. De kosten die een groot bedrijf heeft, heeft de ZZP’er niet of minder. Waardoor het voor de kosten voordeliger uitpakt om een ZZP’er in te huren.

  • Betrouwbaarheid

Er is sprake van een ongelijke machtsverdeling die een voordeel oplevert. De klant kan heel goed zonder jou, maar de ZZP’er niet zonder de klant. Door deze ongelijke machtsverdeling kan de klant ervan uitgaan dat jij goed werk zal leveren en de beloftes nakomt. In tegenstelling tot een groter bedrijf die wel een klant kan missen.

  • Flexibiliteit

Als de klant met een bedrijf contact opzoekt komt het wel eens voor dat ze geen tijd voor je hebben met een stugge houding. Een ZZP’er daarentegen is enthousiast bij iedere klant en heeft er vaak ook nog snel tijd voor.

ZZP’er worden iets voor jou?

Nu je de voordelen van ZZP’er worden weet is het aan jou de keus om de afwegingen te maken of ZZP’er zijn iets voor jou kan zijn. Het is nooit verkeerd om je breed te oriënteren en informatie te winnen over een onderwerp. Blijf leren en blijf ambitieus of je nu ZZP’er wordt of kiest om in loondienst te blijven. Haal het maximale uit jezelf!