Hoe schrijf je een goed ondernemingsplan?

Wie een eigen onderneming wilt starten moet altijd beginnen bij het schrijven van een goed ondernemingsplan. Dit plan is essentieel voor de bank wanneer je daar aan komt kloppen voor je lening. Heb je een geweldig idee en een hoop passie om het te laten lukken, maar klopt je ondernemingsplan niet? Dan is de kans heel erg groot dat je geen lening gaat krijgen. Omdat de lening van de bank essentieel is voor heel veel startende ondernemers is het belangrijk om een goed ondernemingsplan te schrijven. Hoe dat doet lees je hieronder!

De introductie

In het eerste hoofdstuk van je ondernemingsplan schrijf je op een beknopte manier op wie je bent en wat je plan globaal inhoud. Ook geef je een korte samenvatting van de rest van de hoofdstukken zodat de lezer getriggerd wordt om verder te lezen.

De ondernemer

In de hoofdstuk ga je verder in op wie jij bent en waarom jij een ondernemer wilt worden. Ook laat je de lezer kennis maken met je achtergronden en ervaringen in de vorm van afgeronde opleidingen en werkervaring.

De organisatie

In dit hoofdstuk ga je beginnen met het beschrijven van de branche waar je actief in gaat zijn. Dit beschrijven doe je aan de hand van relevante branche-cijfers. Vervolgens ga je in detail uitleggen hoe jouw bedrijf eruit gaat zien, welke producten je gaat verkopen en de locatie waar je deze producten gaat verkopen.

De markt

In dit hoofdstuk ga je onderzoeken welke kansen en bedreigingen binnen de gekozen markt aanwezig zijn. Denk hierbij aan een onderzoek naar de doelgroep en naar je bestaande concurrenten. Het is belangrijk om dit reëel te onderzoeken, want als de marktruimte te krap is wordt het enorm lastig om een succesvolle onderneming neer te zetten.

Het marketingplan 

Vervolgens is het belangrijk om over de marketing binnen je onderneming na te denken. Hierdoor krijg je een beter inzicht van de haalbaarheid van je onderneming. De marketingmix en de SWOT-analyse zijn handige modellen om in dit hoofdstuk te verwerken.

Het financiële plan

Nu is een idee voor een onderneming leuk, maar als het niet winstgevend is zal het niet interessant zijn voor een investeerder. Daarom verwerk je in dit hoofdstuk alle financiële aspecten van je onderneming. Je werkt uit hoe je businessmodel er uit ziet, hoe je omzetverwachting is in de eerste 3 jaar en hoe je de liquiditeitsbegroting voor je ziet. 

Juridisch

Tot slot verwerk je alle juridische aspecten in het laatste hoofdstuk. Je denk misschien dat je hier niet zo snel mee te maken hebt als beginnend ondernemer, maar dat is zeker niet waar. Denk aan algemene voorwaarden bij de verkoop van je producten en contracten van je medewerkers. Erg belangrijk om hier van te voren al over nagedacht te hebben.