2 grote voordelen van scrum werken

De traditionele werkwijze binnen bedrijven is steeds meer aan het veranderen. Alleen maar moeten luisteren naar je baas is er tegenwoordig niet meer bij. De nieuwe manier van werken is scrum werken. Misschien heb je er al ooit eens van gehoord. Scrum werken is een moderne manier van werken in een zelfsturend team. Hieronder lees je wat scrum nu precies inhoudt en wat de voordelen ervan zijn. 

Wat is scrum nu precies?

Scrum is een werkwijze waarmee je slimmer en efficiënter kunt samenwerken. Je werkt in sprints. Deze sprints duren een aantal weken waarin je een bepaald project op gaat pakken met je team. In scrum werk je met stand-ups. Dit zijn korte meetings waarin je aan het begin van de werkdag gaat bespreken wat je gaat doen die dag. Ook vertelt ieder teamlid de moeilijkheden van de vorige dag. Dit zorgt voor een betere samenwerking omdat ieder teamlid precies weet wat er allemaal aan de gang is binnen het project. Tot slot vindt er een sprint review plaats aan het einde van de sprint. In deze sprint review gaat het team terugblikken op de afgelopen sprint. Ze presenteren het product aan de opdrachtgever of stakeholders. Die kunnen hier vervolgens feedback op geven. Daarnaast gaat het team ook naar de samenwerking kijken. Ze bepalen wat er goed is gegaan en wat er de volgende keer nog verbeterd kan worden. 

Effectief werken met scrum

Doordat scrum werken in sprints van 2 tot 4 weken wordt gedaan lever je snel (deel) producten op. Je krijgt als team na een sprint direct feedback van de opdrachtgever of stakeholders. Dit zorgt ervoor dat je nog kunt bijsturen als team aan de hand van deze feedback. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat de opdrachtgever toch nog iets wil veranderen aan het product. Door de korte sprints kan het team deze verandering nog makkelijk oppakken en zo de opdrachtgever tevreden houden. 

Motivatie voor je werknemers 

Luisteren naar je baas vindt niemand helemaal fijn. We willen het liefste allemaal onze eigen beslissingen kunnen nemen. In een zelfsturend scrum-team kan dit. Dit is voor veel werknemers erg aantrekkelijk. Je kunt je werknemers dus goed motiveren door ze te laten werken met scrum. Ze kunnen zichzelf erg ontwikkelen in een zelfsturend team. Kortom wil je je organisatie weer een keer nieuw leven inblazen? Probeer scrum werken eens.